Hvad har Hanukkah, gobliner, Charles Dickens og I. B. Singer til fælles? Rigtig gættet: de spillede alle en afgørende rolle i tilblivelsen af Eric A. Kimmels moderne Hanukkah-klassiker Hershel and the Hanukkah Goblins.

Charles Dickens’ Et juleeventyr som inspiration

I 1980’erne ønskede børnebogsforfatteren Eric A. Kimmel at skrive en moderne Hanukkah-historie. Den skulle være lidt anderledes, eventyrlig og en smule gysende — som Charles Dickens’ klassiker Et juleeventyr, med ånder og spændende prøver, der skal klares, inden helligdagene kan nydes. Kimmel havde læst et ukrainsk folkeeventyr om en goblin i en sø. En goblin ville han også have i sin Hanukkah-fortælling. Eller endnu bedre: mange gobliner, en for hver Hanukkah-aften. Nu manglede han en modig og snedig helt, der kunne prøve kræfter med goblinerne. Her lod han inspirere sig af jiddisch folklore og historierne om Hershel fra Ostropol (הערשעלע אסטראפאלער).

Med disse ingredienser var plottet på plads: En flok væmmelige gobliner gør livet surt for en jødisk menighed i en landsby. De har besat synagogen og gør alt for at forhindre, at menigheden fejrer Hanukkah. Da Hershel fra Ostropol kommer til landsbyen, vil han gerne hjælpe menigheden. Men der findes kun en mulighed for at jage goblinerne på flugt: Han må tilbringe otte nætter i synagogen og tænde Hanukkah-lysene hver aften. Den sidste aften skal han få goblinernes konge til at tænde lysene.

Indhopper for I. B. Singer

Eric A. Kimmel sendte sit manuskript til flere jødiske udgivere, men fik et nej hver gang. Alle syntes historien om Hanukkah-goblinerne var lidt for langt ude. Men så skete det i december 1985, at Cricket — et litteraturmagasin for børn — ville bringe en Hanukkah-historie. Manden, som skulle skrive årets historie — en vis Hr. Singer — kunne ikke levere sin tekst i tide. Eric A. Kimmel blev spurgt, om han havde noget i skuffen, de kunne bruge. Og det havde han.

Hershel and the Hanukkah Goblins blev bragt i Cricket ved Hanukkah i 1985 med illustrationer af den berømte illustrator Trina Schart Hyman. Sidstnævnte syntes godt om fortællingen og overbeviste sin udgiver om, at der var materiale til en fantastisk billedbog. Der gik et stykke tid, men i 1989 så bogen Hershel and the Hanukkah Goblins dagens lys på Holiday House. Resten er historie — bogen er gået hen og blevet til en moderne Hanukkah-klassiker.

Succes på scenen

Ti år efter førsteudgivelsen i bogform omsatte Shari Aronson Hershel and the Hanukkah Goblins til teater.
I år blev stykket opført på teatret Scoundrel & Scamp (Tucson, Arizona) med en vidunderlig Leora Sapon-Shevin som Hershel. Denne meget anbefalelsesværdige fortolkning af Eric A. Kimmels lille mesterværk kan streames indtil den 15. december på teatrets hjemmeside.