Den 27. januar er den internationale mindedag* for Holocaust. I år, 76 år efter befrielsen af dødslejren Auschwitz-Birkenau, markeres dagen med mange digitale arrangementer i hele verden. Vi kigger lidt nærmere på nogle af arrangementerne i Europa.

Danmark markerer Dansk Jødisk Museum og Københavns Kommune Auschwitz-dagen. Arrangementet, som finder sted den 27. januar fra kl. 19 til kl. 20.15, streames på Facebook. Der vil bl.a. være en tale ved justitsminister Nick Hækkerup, et vidnesbyrd fra KZ-Theresienstadt ved Birgit Krasnik Fischermann, bidrag af ambassadørerne fra Israel, Norge og Albanien og musik ved Goldschmidts Musikakademi.

Tyskland afholder Forbundsdagen i Berlin en mindehøjtidelighed, som streames på parlamentets website den 27. januar fra kl. 11. Formanden for den israelitiske menighed i München og Oberbayern, Charlotte Knobloch, og forfatteren Marina Weisband, der i 1990’erne kom til Tyskland fra Ukraine, holder talerne. I forbindelse med mindedagen vil en torah-rulle fra 1793, som har været restaureret i Israel, blive færdiggjort.

Østrig står vennerne af Yad Vashem for et arrangement, hvor skuespilleren Karl Markovics læser fra bogen “Wir weinten tränenlos” af Gideon Greif (vidnesbyrd fra Auschwitz). Det sker den 27. januar kl. 10 på organisationens YouTube-kanal

Sverige vil der være et arrangement i Borås under titlen “Röster från förintelsen”. Den digitale ceremoni kan ses fra kl. 18 på Facebook og YouTube, og der vil bl.a. være en tale af statsministeren Stefan Löfven, et foredrag af forfatteren Bernt Hermele om beretninger om Holocaust, og Susanne Sznajderman-Rytz vil introducere traileren til dokumentarfilmen “När rösterna tystnar”.

Norge arrangeres mindemarkeringen af HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriterer). Arrangementet, som streames den 27. januar fra kl. 15 på hlsenteret.no, byder bl.a. på taler ved statsministeren Erna Solberg, integrationsministeren Guri Melby og formanden for Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn. Kantor Amichai Davidovich afslutter med bønnen “El Malei Rachamim”.


* Den internationale mindedag for Holocaust blev introduceret af De Forenede Nationer i 2005 for at bevare mindet om ofrene og markere 60-årsdagen for befrielsen af ​​koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau.


Forrest R. WhitesidesCC BY-SA 3.0