Ligestilling mellem mænd og kvinder er et emne, som har været meget diskuteret de sidste årtier. Og vi er stadig ikke færdige med at diskutere det, fordi der stadig er meget plads til forbedringer. 

På denne baggrund er det dybt imponerende og inspirerende, at der for 500 år siden fandtes en kvinde i Mosul, Irak, som havde styr på det hele og tog skæbnen i egne hænder: Ikke nok med at være mor, lærer, digter og leder for byens jødiske skole — hun var også verdens første kvindelige rabbi.

Sigal Samuel har nu skrevet børnebogen Osnat and Her Dove om denne “superwoman”, som hed Osnat Barzani og levede i 1600-tallets Mosul. 

Lille Osnat voksede op omgivet af hellige bøger og torastuderende. Hendes far, rabbi Samuel Barzani, var nemlig leder af yeshivaen, den ortodokse jødiske skole i Mosul. Eftersom han ikke havde sønner, gav han sin viden videre til Osnat og underviste hende i hebraisk og de hellige skrifter. Dengang var det fuldstændig uhørt, at piger beskæftigede sig med den slags. Men Osnat brugte alle sine kræfter på studiet af Tora, Talmud, Midrash og Kabbala og viste et stort talent for det.

Da tiden kom, hvor hun skulle giftes, overtalte hun sin far til kun at acceptere en mand, som ville lade hende fortsætte med studierne. Også det var selvfølgelig uhørt, men Jacob — en af farens dygtigste elever — accepterede at gifte sig med Osnat på disse betingelser. Sammen ledte Osnat og Jacob yeshivaen, med Jacob som leder og Osnat som lærer. Da Jacob døde, blev Osnat leder af yeshivaen og den første kvindelige rabbi nogensinde.

Forfatteren Sigal Samuel formidler på 40 sider de vigtigste episoder fra Osnats liv: hendes opvækst på yeshivaen, hendes forkærlighed for det hellige sprog og de hellige bøger, og selvfølgelig hendes virke som den første kvindelige rabbi. Sigal Samuel fortæller også nogle af de legender, som tilskrives Osnat Barzani, f.eks. den om en hvid due, som blev skudt ned af en jæger, og som Osnat gjorde rask igen. Eller den om den brændende synagoge i Amediye, som Osnat reddede ved at tilkalde engle, der slukkede flammene med deres vinger.

Bogen om Osnat Barzani, som er illustreret af Vali Mintzi med stemningsfulde billeder i gouachefarver, er til alle — unge og ældre læsere — der interesserer sig for jødisk historie og kultur og som værdsætter fortællinger om selvbevidste og stærke kvinder.


Titel: Osnat and Her Dove — The True Story of the World’s First Female Rabbi

Sprog: Engelsk

Forlag: Levine Querido

Forfatter: Sigal Samuel

Illustrator: Vali Mintzi

Omslagbillede: Semadar Megged

Omfang: 40 sider

Pris: 159,95 kr.