Endelig! Det her har jiddisch-fans ventet på i årevis: muligheden for at lære jiddisch med sproglære-appen Duolingo. Kurset er nu langt om længe færdigt, og alle, som vil lære, opfriske eller fordybe deres jiddisch-kundskaber, kan fra i dag gå i gang med Duolingos gratis kursus.

Når enden er god, er alting godt

Omkring fem år har forberedelserne varet. Og der var mange — delvis meget følsomme — spørgsmål, der skulle klares, inden Duolingo kunne give grønt lys for kurset. Et af de vanskeligste spørgsmål var, hvilken variant af jiddisch man skulle bruge for optagelserne. Litvaks jiddisch (som blev talt i Litauen, Hviderusland og Letland), Galitsyaner jiddisch (Polen og Ungarn) eller den sydøstlige variant (Rumænien og Ukraine)? 

Endelig har man valgt den Galitsyaner variant, fordi den faktisk er den mest talte dialekt af jiddisch i dag — især blandt hasidiske grupper, der taler sproget som modersmål. 

Hvad angår stavningen og grammatik, kom man relativt snart overens, at man skulle bruge den standardiserede YIVO-jiddisch.

Vise flaget

Et andet meget omdiskuteret spørgsmål har været flaget, der skulle vises i kursets logo. Yiddishland har jo ikke et officielt flag. 

Brug flaget af Den Jødiske autonome oblast (en føderal enhed i det fjernøstlige Rusland, hvor jiddisch har status som officielt sprog), mente nogle. Nogle andre gik ind for et sort-hvidt flag med menorahen på, mens andre sagde, det skulle være et flag med en gylden påfugl på — et mystik dyr med en lang tradition i den jiddische folklore.

Nogle udkast til logoet for Duolingos jiddisch-kursus. 

Til sidst blev man enig om, at et flag for kurset ville være upassende eller bare ikke dækkende for det store og meget heterogene jiddisch-fælleskab, som omfatter både sekulære og religiøse, zionister og anti-zionister osv.

Logoet for jiddisch kurset viser nu bogstavet komets alef (אָ), som repræsenterer grundlaget for det jiddische alfabet og som desuden minder om den meget populære jiddische sang Oyfn Pripetshik, hvor en rabbi lærer børnene alef-beys.

Også Duolingos jiddisch-kursus begynder selvfølgelig med en introduktion og øvelser til de hebraiske bogstaver, medmindre du tager en test i begyndelsen, så kan du springer de første lektioner over.

Screenshot af Duolingos nye jiddisch kursus (via Pittsburgh Jewish Chronicle)

Fri bagels for alle (jiddischtalende)

Jiddisch er Duolingos 40. sprog. For at fejre dette runde tal tilbyder virksomheden fra Pittsburgh i sammenarbejde med nogle Bagel-shops i USA fri bagels til alle, der bestiller deres bagel på jiddisch den 6. april.

God læring og god appetit!

Må jeg bede om en bagel med flødeost? (Duolingo)