Anne Franks verdensberømte notater fra 1942-1944, som i 1947 blev udgivet på hollandsk og siden er oversat til mere end 70 sprog — til dansk i 1952 under titlen En ung piges dagbog — er sidste år blevet til en videodagbog på YouTube: Anne Frank – Video Diary.
Den hollandske medievirksomhed Every Media og museet Anne Franks Hus er gået sammen om produktionen af 15 korte afsnit (mellem 5 og 10 minutter), hvor Anne Frank — spillet af den 13-årige Luna Cruz Perez — dokumenterer livet i baghuset, ikke med sin fyldepen, men med sit videokamera.
Moderne tider
Jacqueline van Maarsen, Anne Franks skoleven, der fyldte 92 år i januar, siger om YouTube-serien: „Jeg er begejstret for denne videodagbog. Ved at erstatte dagbogen med et kamera kan unge mennesker lettere sætte sig ind i situationen, som den var dengang, da Anne levede. Jeg skulle lige vænne mig til ideen, men jeg synes, det er godt, at Annes historie er blevet overført til den moderne tid.“
Producenterne Frank de Horde og Tim Vloothuis har bevidst valgt anakronismen med videokameraet, fordi det giver dem muligheden for at lade Anne tale “face-to-face” til målgruppen af unge seere. Videodagbogen skal være en bro mellem Anne Franks historie og tid og den nye generation, der vokser op med smartphones og sociale medier og for hvem en YouTube-video er mere tiltalende end en 75 år gammel bog. Håbet er selvfølgelig, at de unge gennem serien bliver henført til originalen, Anne Franks skriftlige dagbog.
Teater, film og tegneserie
Der findes en lang række adaptioner af dagbogen, som alle på en måde genspejler tidens trend: I løbet af årene har der været et utal af teaterproduktioner over hele verden, bl.a. på Broadway med Susan Strasberg (1955), på Frederiksberg med Helle Virkner (1956) eller mange år senere i 1997 igen på Broadway med Natalie Portman i hovedrollen som Anne. Der findes utroligt mange filmatiseringer — fra The Diary of Anne Frank, instrueret af George Stevens, som vandt tre Oscars i 1960, over den japanske animationsfilm Anne no Nikki i 1995, til den tyske dramadokumentarfilm Meine Tochter Anne Frank fra 2015, hvor handlingen bliver fortalt fra Otto Franks perspektiv.
Anne Franks historie er også blevet opført som opera, musical og hørespil. I 2017, 70 år efter førsteudgivelsen af dagbogen, publicerede den israelske duo Ari Folman og David Polonsky den meget populære tegneserie-bog Anne Frank’s Diary – The Graphic Adaptation (udkom på dansk i 2019).
Aldrig glemme
Hver adaption åbner Anne Franks historie for et nyt publikum og sørger for, at historien bliver husket og genfortalt. Anno 2021, mere end 75 år efter hændelserne, er YouTube-serien Anne Frank – Video Diary en af de måder, fortællingen gives videre på.
Seriens 15 afsnit er baseret på Anne Franks dagbogsnotater fra marts til august 1944, dvs. det sidste halve år, hvor familien Frank og deres bekendte skjulte sig i baghuset i huset på Prinsengracht 263. Anne indfanger stemningen med sit kamera, filmer baghusets beboere og deres samtaler, og hun fortæller om sig selv, om sine tanker, sine følelser, sine irritationer, om sin forelskelse, sin angst og sit håb. Det 13-årige hollandske skuespiltalent Luna Cruz Perez fortolker rollen som Anne indlevende og tager tilskuere med gennem hele følelsesregisteret.
Hele serien — med hollandsk tale og undertekster på engelsk, hebraisk, tysk, fransk, spansk, portugisisk, russisk, japansk og hollandsk — er tilgængelig på Anne Franks Hus’ YouTube-kanal. Serien bliver desuden komplementeret af syv ekstra videoer, der sætter fokus på centrale emner i serien og giver indsigt i de historiske sammenhænge.

Kilde:
https://www.annefrank.org/en/museum/web-and-digital/video-diary/