I sidste weekend var der to kulturelle højdepunkter i det “virtuelle Yiddishland” — en fantastisk koncert fra Malmø og en stor litterær event fra New York.  


Det musikalske bidrag blev leveret af Louisa Lyne og hendes Yiddishe Kapelye

Det svenske band havde planlagt en stor turné i 2020. Men så kom corona, og turnéen måtte — som så meget andet — aflyses. 

Som en lille trøst spillede Louisa og band en livekoncert i Palladium i Malmø den 18. december 2020 — uden publikum, men med masser af følelse og en helt fantastisk stemning. 

“Vi dedicerar denna konsert till alla som på något sätt har lidit under det gångna året,” siger Louisa og di Yiddishe Kapelye som indledning til koncerten.

Alle sangene går ind under huden. Mir lebn eybik (05:50) og Lomir tantsn (11:15) efterlod et stærkt indtryk.

Koncertoptagelsen kan ses på Musik i Syd Channel.


Weekendens andet kulturelle højdepunkt blev leveret af Folksbiene i New York med en medrivende oplæsning af Chava Rosenfarbs skuespil Der Foygl fun Geto (The Bird of the Ghetto). 

Stykket fokuserer på modstandsbevægelsen i Vilnius Ghetto og på Yitzhak Wittenbergs skæbne, lederen af modstandsorganisationen Fareinikte Partisaner Organisatzije (FPO). 

Chava Rosenfarbs stykke er tidligere blevet opført i en engelsk og en hebraisk udgave. Folksbienes produktion er en premiere på det originale sprog, jiddisch.

Der Foygl fun Geto (med undertekster på engelsk) kan streames på Folksbienes websted indtil den 22. april (kl. 20.00).