Somme tider er det de små anekdoter, der bedst viser, hvem vi er og hvad vi står for. Episoden med Albert Einstein og sangerinden Marian Anderson er en af disse oplysende anekdoter, som forfatteren Lisa Rose og illustratoren Isabel Muñoz nu har foreviget i den dejlige børnebog The Singer and the Scientist (Kar-Ben Publishing, 2021).

Omstændighederne omkring mødet mellem den store videnskabsmand Albert Einstein og operastjernen Marian Anderson i 1930’ernes Princeton er sande og — set fra i dag — helt utrolige: 
Efter den berømte afroamerikanske altsangerinde havde givet en forrygende koncert i Princeton foran et publikum af udelukkende hvide tilskuere, blev hun nægtet adgang til byens hotel, fordi det var en “whites-only” hotel. 

Operastjernen, som havde begejstret publikummet med sin musik, blev ignoreret og negligeret af de selvsamme mennesker, så snart tæppet gik ned. Kun en person tog sig af hende: Albert Einstein. 

Han tilbød Marian sit gæsteværelse. Hele aftenen talte de sammen: Einstein fortalte om, hvor desperat situationen var for jøderne i Tyskland, hvordan nazisterne havde konfiskeret hans hus, brændt hans bøger og jaget ham ud af landet. Denne følelse af at være fremmed i sit eget land kendte Anderson alt for godt. 

Deres lignende erfaringer, deres forkærlighed for musik og deres håb og tro på et samfund med lige rettigheder for alle dannede basis for et mangeårigt venskab. 

Forfatteren Lisa Rose bruger et enkelt, let flydende sprog for at fortælle en mangesidig historie, der handler om venskabet mellem “videnskabsmanden og sangerinden”, men som ligeledes berører emner som jødeforfølgelse, segregation og ligeberettigelse. 

Isabel Muñoz skaber den visuelle ramme med sine smukke illustrationer, der suverænt indfanger historiens stemning.

Anbefalet for børn fra 5 år.


Titel: The Singer and the Scientist

Forlag: Kar-Ben Publishing

Forfatter: Lisa Rose

Illustrator: Isabel Muñoz

Sprog: Engelsk

Omfang: 32 sider

Pris: 164,95 kr. (hardback), 74,05 kr. (paperback)