Israel er et fascinerende land med næsten magisk tiltrækningskraft på mange mennesker. Det er også kontrasternes og konflikternes land, og for udenstående kan det somme tider være svært at holde styr på, hvad der sker, og hvorfor det sker.

I anledning af årsdagen for statens uafhængighed, som blev erklæret den 14. maj 1948 af David Ben-Gurion, har vi på nayes&נײַעס genlæst en udmærket bog om Israel, som udkom for præcist et år siden på Turbine forlaget. Bogen hedder Halutzim — Kontrasternes Israel og er skrevet af journalisten og Israel-kenderen Hans Henrik Fafner, der har sat sig for at gøre os klogere på dette mangefacetterede land.

Han tager os med på en rundrejse gennem Israel, fra det moderne Tel Aviv til det konservative Jerusalem. Undervejs gøres stop bl.a. i flere kibbutzer, i Hebron og Betlehem og i et par bosættelser på Vestbredden.

Hans Henrik Fafner besøger og interviewer 15 israelere på sin rundtur gennem det hellige land. Vi må være med, når han taler med gamle kibbutznikker om oprindelsen af kibbutz-bevægelsen og dens situation i dag og når han møder bosættere på Vestbredden — eller Judæa og Samaria, som bosætterne selv kalder området. Med sine samtalepartnere drøfter han Uafhængighedskrigen i 1948, som palæstinenserne kalder for al-Nakba (katastrofen), Seksdageskrigen i 1967 og Oslo-aftalen fra 1993. Kort sagt: Hele Israels nyere historie kommer på bordet.

Men bogen er på ingen måde en kedelig opremsning af tal og fakta. Interviewpartnere fortæller om deres personlige oplevelser, de har været med i grundlæggelsen af kibbutzer og bosættelser eller kæmpet med i de arabisk-israelske krige. 

Der er mange, der forholder sig kritisk over for landets historie, som den har udfoldet sig. Nogle er gået fra at være højreorienterede til at være det modsatte. Interviewpartnere blev nøje udvalgt, så man kunne få et omfattende billede af de mange strømninger og meninger, der i dag findes blandt israelerne og der tit er i strid med hinanden. 

Ville man have fået et endnu mere omfattende billede, hvis der også havde været palæstinensere blandt de interviewede?
Selvfølgelig. Men Hans Henrik Fafner har med denne bog sat sig for at beskrive den ene part i sagen. Og efter at have læst bogens 200 sider forstår man godt hvorfor. Denne ene part er nemlig kompliceret nok i sig selv. Men det kan jo godt være, at der snart kommer en anden del, hvor han sætter fokus på den anden part i sagen. Den vil vi også glæde os til at læse.


Titel: Halutzim — Kontrasternes Israel 

Forfatter: Hans Henrik Fafner

Udgiver: Turbine

Sider: 200

Udgivelsesår: 2020

Pris: 249,95 kr / 110,00 kr (e-bog)