Alle tyskere over 40 år kender ham: showmasteren Hans Rosenthal. Gennem tre årtier har han underholdt Tyskland med en række yderst populære TV-programmer, der ofte havde over 20 millioner seere.

Det mest kendte show, Dalli Dalli, blev sendt første gang i maj 1971. For at fejre 50-årsjubilæum og ære showværten har den tyske tv-kanal ZDF lavet en ny optagelse af det legendariske quiz-program, som sammen med optagelser af ældre shows nu kan ses på kanalens hjemmeside.

Hans Rosenthal var hele Tysklands TV-darling, men i mange år kendte de fleste tilskuere ikke til hans dramatiske livshistorie. Det var først med udgivelsen af hans memoirer Zwei Leben in Deutschland i 1980, at hans og hans families historie blev kendt over for et større publikum.

Det første liv i Tyskland, 1925 til 1945

Hans Rosenthal blev født i 1925 i Berlin som første barn af Kurt og Else Rosenthal. Den tysk-jødiske familie førte et godt og roligt liv i hovedstaden. Hans’ far Kurt arbejdede for Deutsche Bank, mens hans mor Else passede ham og lillebroren Gert. Men med nazismen fulgte den ene katastrofe efter den anden. I 1937 blev hans far afskediget, fordi han var jøde. Kort tid efter døde faren af nyresvigt, kun 37 år gammel. Fra 1940 måtte Hans udføre tvangsarbejde for nazisterne, og i 1941 døde også hans mor.

Hans og lillebroren Gert kom til et jødisk vajsenhus. Men på grund af disciplinære problemer blev Hans smidt ud efter nogle måneder. Denne bortvisning reddede hans liv. Kort tid efter blev vajsenhuset opløst, og beboerne — deriblandt Hans’ lillebror Gert — blev deporteret til en koncentrationslejr i Riga i Letland. Hans Rosenthal tilgav aldrig sig selv for, at han ikke var der til at beskytte lillebroren. Da han mange år senere fik en søn, opkaldte han ham efter broren: Gert Rosenthal.

Den unge Hans gik under jorden i 1943. Med hjælp fra tre tyske kvinder, som var venner af hans familie, gemte han sig i et kolonihavehus midt i Berlin, indtil russerne befriede byen i april 1945.

Det andet liv i Tyskland, 1945 til 1987

Efter befrielsen forlod Hans Rosenthal ikke “das Land der Täter”, men han blev i Tyskland og startede en karriere inden for radio og fjernsyn.

Det er de tre kvinder fra kolonihaven, som har gjort det muligt for mig at leve i Tyskland på en fordomsfri måde efter denne forfærdelige tid for os jøder, at føle mig som tysker, at være borger i dette land uden had. Fordi disse kvinder satte deres liv på spil for mig,” skrev Hans Rosenthal i sin autobiografi.

I 1970’erne og 1980’erne blev han hædret med stort set alle priser, som den tyske underholdningsbranche dengang kunne tilbyde. Han, som havde mistet hele sin familie under naziregimet, og som måtte frygte for sit liv og gemme sig i næsten to år, var 30 år senere blevet til Tysklands mest elskede mand inden for underholdningsbranchen.

Hans Rosenthal brugte sin store popularitet til at hjælpe dem, der led nød eller ikke selv havde en stemme. Gevinsten i quizshowet Dalli Dalli blev f.eks. hver gang doneret til en familie, som uforskyldt var havnet i en nødsituation. I programmet Das gibt’s nur einmal – Noten, die verboten wurden satte han fokus på musikere og sange, som var forbudt under nazitiden.

Hans Rosenthal var socialt engageret og et foreningsmenneske: han var entusiastisk fodboldspiller og aktivt medlem af Berlins jødiske menighed og Jødernes Centralråd i Tyskland. 
Efter hans død i 1987 grundlagde hans hustru og hans søn stiftelsen Hans Rosenthal, der yder hurtig og ubureaukratisk hjælp til mennesker, der uforskyldt er havnet i økonomiske vanskeligheder. 

På ZDF’s hjemmeside kan man se eller gense jubilæumsshowet 50 Jahre Dalli Dalli samt et udvalg af gamle episoder. Meget anbefalelsesværdig er også dokumentaren om Hans Rosenthals liv: Hans Rosenthal — Das war Spitze!