Anne Frank blev født den 12. juni 1929. På hendes 13 års fødselsdag fik hun en dagbog, som skulle blive hendes uundværlige ledsager i den tid, hvor hun og hendes familie gemte sig for nazisterne i et baghus i Amsterdam. Bogen med hendes notater fra 1942 til 1944 er blevet oversat til mere end 70 sprog — til dansk i 1952 under titlen En ung piges dagbog — og i 2009 optaget på UNESCO’s liste over skriftlig kulturarv.

Den 12. juni er de sidste år blevet markeret som Anne Frank dag i Tyskland, hvor skoler tematiserer Anne Franks historie og beskæftiger sig med emner som antisemitisme, racisme og diskrimination. 

I dagens anledning er der forskellige aktiviteter, der kan følges online — bl.a. den officielle åbning af “Anne Frank Tag“ på Anne-Frank-skolen i Berlin (fredag den 11. juni kl. 10.30), en digital udstilling, der er kurateret af Anne Frank Zentrum i Berlin — den tyske partnerorganisation til Anne Franks hus i Amsterdam — og forskellige digitale arrangementer på Jüdisches Museum i Anne Franks fødeby Frankfurt (søndag den 13. juni). 

annefranktag.de

Anne Franks hus i Amsterdam er selvsagt også et udmærket udgangspunkt for at beskæftige sig med og fordybe sig i Anne Franks gribende historie:
Den 5. juni åbnede huset på Prinsengracht 263, hvor Anne Frank gik under jorden i juli 1942, igen for besøgende. Og takket være museets omfangsrige digitale tilbud kan man også besøge huset hjemmefra: “The Secret Annex Online” hedder den virtuelle tur gennem baghusets forskellige rum. Turen indeholder mange oplysninger og uddybende videoer, som giver lyst til at (gen)læse dagbogen bagefter. 

Heldigvis er verdens mest berømte dagbog kun få klik væk: På ereolen.dk kan den f.eks. lånes som e-bog, lydbog eller endda som graphic novel.

God Anne Frank dag!