Når et helt stadion synger med på de første toner af denne hymne, giver det gåsehud over hele kroppen. En sang som skabt til brug på lægterne: You’ll never walk alone

De to mænd, som står bag denne medrivende melodi og tekst, ville nok ikke have kunnet forestille sig, at deres komposition ville blive udødeliggjort på verdens fodboldstadier.

Makkerparret Oscar Hammerstein II og Richard Rodgers, begge opvokset i New York i jødiske familier, havde ikke meget med fodboldsange at gøre. Deres metier var i musicalverdenen. I 1940’erne og 1950’erne leverede de det ene Broadway superhit efter det andet: Oklahoma, South Pacific, The King and I eller The Sound Of Music, for bare at nævne nogle få. 

Ungarsk teaterstykke som inspiration

I 1940 overværede Rodgers og Hammerstein en opførelse af Ferenc Molnárs teaterstykke Liliom, som de blev meget begejstrede for. Forfatteren, den ungarsk-jødiske dramatiker Molnár, der i slutningen af 1930’erne var flygtet fra Budapest til New York, gav musical-duoen lov til at producere en musical-version af Liliom.

Oscar Hammerstein skrev teksterne til Carousel, Richard Rodgers melodierne. Den centrale sang fik titlen You’ll never walk alone.

Med dens smittende melodi fik sangen snart et andet liv uden for Broadway: en lang række popkunstnere indspillede cover-versioner af musical-sangen: Frank Sinatra i 1945, Gerry and the Pacemakers i 1963 og Elvis Presley i 1967.

Global fodboldhymne fra jødisk Broadway

Fortolkningen af Gerry and the Pacemakers, en beatgruppe fra Liverpool, gjorde sangen til en fodboldhymne. Fansene af FC Liverpool syntes nemlig så godt om melodien og budskabet om at holde sammen og gå videre — også i vanskelige tider — at de gjorde You’ll never walk alone til deres hymne. Og den har de nu i snart 60 år sunget ved hver kamp, overalt hvor deres klub spiller. Efterhånden har også andre klubber taget hymnen til sig, bl.a. tyske Borussia Dortmund, skotske Celtic Glasgow eller japanske FC Tokyo.

Musicalsangen fra fyrrernes New York, som bygger på et ungarsk teaterstykke fra 1909, har altså nu rejst verden rundt som fodboldhymne i et halvt århundrede. Denne utrolige historie har André Schäfer og Joachim Król lavet en meget interessant dokumentarfilm om: You’ll Never Walk Alone: Die Geschichte eines Songs.

En forkortet version af dokumentaren kan nu streames på ARD’s mediatek.