Hyggelig sommerlæsning og Franz Kafka? Er det ikke en modsigelse? Kafka er kendt for sin geniale pen og sine mareridtsagtige, forstyrrende og fremmedgørende skildringer. ForvandlingenEn landlæge eller Processen er verdenslitteratur i særklasse og byder på en spændende og tankevækkende, men også foruroligende læseoplevelse. Kort sagt: ikke en hyggelig oplevelse, men en kafkask oplevelse.

Og dog findes der en måde at dyrke lidt afslappende sommerlæsning med den store forfatter fra Prag som hovedfigur: Kafka and the travelling doll af den catalanske forfatter Jordi Sierra i Fabra skildrer en rørende episode fra Franz Kafkas sidste leveår: hans møde med en fortvivlet lille pige i Steglitz park i Berlin. Pigen har netop mistet sin elskede dukke og er utrøstelig. For at berolige barnet fortæller Kafka, at dukken bare er taget på en rejse, han ved det, fordi han har fået et brev fra hende. I de næste tre uger møder han pigen hver dag i parken og læser brevene op, som han har ”fået“ af pigens omrejsende dukke, og hvori hun beretter om sine fantastiske rejseeventyr.

Bogen udkom på spansk allerede i 2006. Året efter blev den hædret med den spanske børne- og ungdomslitteraturpris. Og nu findes bogen også i engelsk oversættelse, med smukke illustrationer af Isabel Torner. Bogen om Kafka og den omrejsende dukke er all-age-litteratur. Yngre læsere vil værdsætte dukkens rejseoplevelser og Kafka i rollen som dukkens postbud. Ældre læsere vil nyde den empati, hvormed Kafka hjælper pigen over tabet af den elskede dukke. Og Kafka-fans vil elske rammefortællingen om Kafkas ophold i Berlin i hans sidste leveår sammen med hans forlovede Dora Diamant.

Det er gennem Diamants memoirer, at denne vidunderlige anekdote blev bevaret for eftertiden. De sidste årtier har der har været flere forsøg for at finde den lille pige fra Steglitz park og Kafkas breve til hende — indtil nu desværre uden resultat. 

Foreløbig må vi altså nøjes med genfortællinger af episoden om Kafkas dukkebreve. Kafka and the travelling doll af Jordi Sierra i Fabra er en særdeles vellykket en af slagsen.


Titel: Kafka and the travelling doll 

ForfatterJordi Sierra i Fabra

Illustrator: Isabel Torner

Omslag: Xavier Bartumeus

Forlag: SIF Editorial

Sideantal: 118

Originaltitel: Kafka y la muñeca viajera (oversat af Jacqueline Minett)

Pris: E-bog 7,99 EUR, paperback 11,52 EUR


Artiklen har tidligere været bragt på goldberg.nu.