For 68 år siden, den 19. august 1953, vedtog det israelske parlament den lov, som blev grundlaget for Yad Vashem, den israelske mindesautoritet for de jødiske ofre for Holocaust. Et af autoritetens mål er at ære de mennesker — de såkaldte Retfærdige blandt nationerne (חסיד אומות העולם) — der hjalp forfulgte jøder under krigen. Den hollandske Miep Gies* er en af de mere end 25.000 personer, som indtil videre har fået tildelt dette hædersbevis. Hun blev verdenskendt for at hjælpe Anne Frank og hendes familie under Anden Verdenskrig.

Kar-Ben Publishing har for nylig udsendt en billedbog for 7–11 årige, hvor Miep Gies spiller hovedrollen: Behind the Bookcase — Miep Gies, Anne Frank and the Hiding Place. Forfatteren Barbara Lowell og illustratoren Valentina Toro fortæller fra Mieps perspektiv historien om, hvordan familien Frank gik under jorden i et baghus midt i Amsterdam. 

Miep arbejdede på det tidspunkt som sekretær i Otto Franks firma. Da han afslørede over for hende, at hans familie var nødt til at skjule sig for nazisterne, og at han havde brug for hjælp, tøvede hun ikke et øjeblik. Hun hjalp familien, da de flyttede ind i baghuset — lejligheden oven på Otto Franks kontorer i Prinsengracht 263. Hun hjalp med at skaffe mad og andre nødvendigheder, forsynede dem med nyheder udefra og var altid der for dem. Hun hjalp på trods af de farer, hjælpeaktionen indebar for hende og hendes egen familie. 

I august 1944 blev familien Frank og baghusets andre beboere forrådt — af hvem vides ikke. Efter deres arrestation gik Miep tilbage til skjulestedet og reddede nogle af beboernes ejendele, blandt dem Anne Franks dagbogsnotater. Dem gav hun senere til Anne Franks far, der som den eneste af baghusets beboere overlevede krigen.

Facit: På 40 sider formidler makkerparret Lowell og Toro Miep Gies’ historie. Fokus ligger på hændelserne i og omkring baghuset, men læserne lærer også Miep Gies bedre at kende — eller Hermine Santrouschitz, som hun hed, da hun som underernæret barn blev sendt fra Østrig til Holland efter Første Verdenskrig.

Behind the Bookcase — Miep Gies, Anne Frank and the Hiding Place giver en lidt anderledes indfaldsvinkel til historien om Anne Frank. Den byder på en meget betydningsfuld fortælling om vigtigheden af at hjælpe, selv under de mest vanskelige vilkår.


* Miep og hendes mand Jan Gies blev hædret med titlen ”Retfærdige blandt nationerne” i 1972.


Titel: Behind the Bookcase — Miep Gies, Anne Frank and the Hiding Place

Forlag: Kar-Ben Publishing

Forfatter: Barbara Lowell

Illustrator: Valentina Toro 

Sprog: Engelsk

Udgivelsesår: 2020

Omfang: 40 sider

Pris: 75 kr. (paperback), 95 kr. (e-bog)