Vu iz dos gezele (Hvor er den lille gade) hedder en udstilling, som den australske kunstner Wendy Sharpe lavede på det jødiske museum i Sydney i slutningen af juli 2021. Kunstværket er et imponerende vægmaleri på 40 meter, som viser hendes indtryk fra en slægtsforskningsrejse til Ukraine.

Kunstværket Vu iz dos gesele genspejler både, hvad hun så og hvad hun følte på denne rejse tilbage i tiden til en verden, der ikke findes længere — nemlig til den østeuropæiske jødedom, som hendes fars familie var en del af.

Wendy Sharpe begynder rejsen på den jødiske kirkegård i London, hvor en del af hendes familie er begravet, og tager så til Kiev og videre til Kamjanets-Podilskyi i det sydvestlige Ukraine, familiens gamle hjemstavn. Denne by var i 1941 scenen for en frygtelig massakre, hvor SS-enheder dræbte mere end 23.000 jøder på tre dage. 

Sharpes vægmaleri viser steder, hun har besøgt på sin rejse tilbage i 2019 — jødiske kirkegårde, synagogen i Kiev, gader, hvor hendes forfædre færdedes m.fl. Den viser den fortvivlelse og magtesløshed over alt det, som er for evigt tabt. Den viser også personlige ting som f.eks. et gammelt familiefoto og et stort portræt af hendes farmor Bessie Fishman. 

Farmoren, som opvoksede i London, efter familien var flygtet fra de vedholdende pogromer i Det Russiske Kejserrige, plejede at synge en vise fra det gamle hjemland: Vu iz dos gesele, hvor er den lille gade? Denne jiddische sang, som blev inspirationen til udstillingens titel, rammer perfekt kunstværkets melankolske stemning om denne søgen efter noget, som man ved ikke findes længere. 

Kunstværket online

Man så frem til at byde museets gæster velkommen til udstillingen i juli og august, men på grund af corona-nedlukninger var det kun ganske få mennesker og nogle medlemmer fra museumspersonalet, der kunne nyde den på det tidspunkt. Sidst i august blev Wendy Sharpes efemeriske kunstværk taget ned. 

Men i modsætning til den lille gade i sangen Vu iz dos gezele er Wendy Sharpes kunstværk stadig tilgængeligt, omend det kun er virtuelt: på museets website kan man f.eks. se en mini dokumentar om udstillingen. Desuden er hele kunstværket dokumenteret i en video med den smukke jiddische sang Vu iz dos gesele som baggrundsmusik. Meget anbefalelsesværdig er også et video-interview, som den australske podcaster og kunstmaler Maria Stoljar lavede med Wendy Sharpe. 


Portræt af Wendy Sharpes farmor: Bessie Fishman. 


Links: Sydney Jewish Museum, kunstnerens website