Gittel’s Journey: An Ellis Island Story er en udvandringsfortælling for børn fra seks år, fortalt af Lesléa Newman og illustreret af Amy June Bates. Den 48 sider lange bog udkom i 2019 på det amerikanske forlag Abrams Books. Vores praktikant Hannah Spiegel anmelder bogen.

Handlingen i Gittel’s Journey foregår i begyndelsen af 1900-tallet. I en østeuropæisk landsby beslutter Gittel og hendes mor at udvandre til Amerika. De føler sig ikke længere trygge i deres gamle hjemstavn, hvor den jødiske befolkning er udsat for trusler. Kort før de går ombord på skibet, bliver moren dog afvist, fordi hun har øjenbetændelse. Hun har ikke noget andet valg end at sende sin 9-årige datter alene afsted på den lange rejse. Hun giver Gittel et stykke papir med adressen på hendes onkel Mendel. Men da datteren ankommer på den anden side af Atlanterhavet, er skriften blevet ulæselig. Hvordan skal hun nu finde onkel Mendel?

Fortællingen er medrivende fortalt og fantastisk illustreret. Særligt spændende er den passage, hvor Gittel står foran tolken på Ellis Island og opdager, at adressen på hendes papir ikke længere kan læses, og at hun er helt alene i det store fremmede land. Derefter falder spændingen — desværre lidt for hurtigt. 

Sidst i bogen skriver forfatteren Lesléa Newman om sin inspiration til bogen, som er baseret på hendes egen familiehistorie. Bogen afrundes med et glossar med de jiddische udtryk, som bruges i fortællingen.

Vurdering: 


Titel: Gittel’s Journey: An Ellis Island Story

Forfatter: Lesléa Newman

Illustrator: Amy June Bates

Forlag: Harry N. Abrams

Sprog: Engelsk (nogle jiddische udtryk)

Alderstrin: fra 6 år

Omfang: 48 sider

Priser: National Jewish Book Award (2019), Sydney Taylor Honor Book (2020)