Eric A. Kimmel er blandt de mest produktive børnebogsforfattere i USA. Mere end 150 har han forfattet indtil videre, og mange har en spændende jødisk indfaldsvinkel. I anledning af den kommende højtid kigger vi lidt nærmere på fem Hanukkah-fortællinger, som Kimmel udgav mellem 1989 og 2014. De er tiltænkt yngre læsere, men er allesammen så velskrevet og smukt illustreret, at et ældre publikum også vil få stor glæde og den rigtige Hanukkah-stemning ud af dem.


Hershel and the Hanukkah Goblins, illustreret af Trina Schart Hyman, Holiday House, 1989.

Hershel and the Hanukkah Goblins er for længst blevet en klassiker. Bogen udkom i 1989 og skulle være en slags Hanukkah-pendant til Charles Dickens Et juleeventyr. Den skulle være eventyrlig og med en smule gys samt med ånder og spændende prøver, der skal klares, inden helligdagene kan nydes. 

Og eventyrlig og spændende er den i den grad: En flok væmmelige gobliner gør livet surt for en jødisk menighed i en lille landsby. De har besat synagogen og gør alt for at forhindre, at menigheden fejrer Hanukkah. Da Hershel fra Ostropol kommer til landsbyen, vil han gerne hjælpe menigheden. Men der findes kun en mulighed for at jage goblinerne på flugt: Han må tilbringe otte nætter i synagogen og tænde Hanukkah-lysene hver aften. Den sidste aften skal han få goblinernes konge til at tænde lysene.


The Magic Dreidels, illustreret af Katya Krenina, Holiday House, 1997

The Magic Dreidels (1997) er en fin eventyrfortælling, som er inspireret af Brødrene Grimms eventyrskat, især af Bord dæk dig, og overført til en jødisk kontekst.

Fortællingens hovedperson er lille Jakob, der — mens alle har travlt med Hanukkah-forberedelserne — sendes til brønden for at hente vand. Drengen taber sin nye dreidel i brøndens dybe hul. Helt nede på brøndens bund bor en venlig goblin, som giver Jakob en magisk dreidel tilbage. Den fremtryller latkes, når den spinnes. Men på vejen hjem bliver Jakob franarret den magiske dreidel. Heldigvis har den venlige goblin nogle dreidels tilbage. Der sker magiske og ganske uventede ting, når de spinnes, og Hanukkah-festen bliver det år en helt særlig oplevelse for Jakobs familie, og ikke kun for dem.


Zigazak! A Magical Hanukkah Night, illustreret af Jon Goodell, Doubleday, 2001

ZigaZak! A Magical Hanukkah Night udkom i 2001 og er — ligesom Hershel and the Hannukah Goblins — en spændende fortælling, hvor væsener fra den mørke verden prøver at ødelægge Hanukkah-fejringen. 

Denne gang er det to djævle, som kommer flyvende til Brisk, hvor folk er ved at forberede lysenes fest. På kort tid skaber djævlene totalt kaos: De forhekser børnenes dreidels, så de får arme og ben og begynder at løbe rundt. Bedstemorens lækre latkes svæver ud af panden og flyver gennem køkkenet. Musikinstrumenterne begynder at spille helt af sig selv, og lysene på menorahen skyder til vejrs som raketter. Byens rabbi holder hovedet koldt — han har en idé til, hvordan djævlenes drillerier kan bruges til at gøre denne Hanukkah til en sjov og uforglemmelig oplevelse.


Hanukkah Bear, illustreret af Mike Wohnoutka, Holiday House, 2013

Hanukkah Bear (2013) er en sjov forvekslingshistorie med meget søde illustrationer. 

Historiens hovedperson er bedstemor Brayna, som bor alene i et hus i skoven. Hun har travlt med at forberede den første aften af Hanukkah, som hun plejer at fejre med egnens rabbi. Da det banker på døren, byder hun den høje gæst velkommen og går straks i gang med højtidens ritualer. Alt foregår som det plejer, og den gamle kone — hvis syn ikke længere er, hvad det har været — lægger ikke mærke til, at hendes Hanukkah-gæst ikke er rabbien, men en bjørn.


Simon and the Bear, illustreret af Matthew Trueman, Hyperion, 2014

Simon and the Bear (2014) er en udvandringshistorie, der udspiller sig i begyndelsen af 1900-tallet. 

Fortællingen begynder med en afskedsscene: Den unge Simon skal afsted til Amerika for at tjene penge og hjælpe sin familie ud af fattigdommen. Til den lange rejse pakker hans mor en madpakke med hårdkogte æg og sild. Latkes og en menorah skal han også have med, da det om få dage er Hanukkah. 

Alle disse ting skal Simon få brug for, men under helt uventede omstændigheder og til en helt uventet Hanukkah-gæst.


God læsning og en glædelig og magisk Hanukkah!