Når vi snakker bøger, bød 2021 på mange gode oplevelser. Tre bøger har gjort et rigtig stort indtryk her på nayes&נײַעס-redaktionen:

  1. Sender Prager af I. J. Singer
  2. Halutzim — Kontrasternes Israel af Hans Henrik Fafner
  3. Duellen af Volker Weidermann

Læs anmeldelserne nedenfor. 


1) Sender Prager af I. J. Singer (Adelphi Edizioni):
Novelle af den store Israel Joshua Singer

Sender Prager, kroejer og berygtet kvindebedårer, gennemgår en midtvejskrise. Den ubekymrede livsstil, som han har levet i årevis, skræmmer ham pludselig. Hvad nu, hvis han bliver nødt til at forlade denne verden tidligere end forventet? Uden en arving?

Han henvender sig til sin rabbiner, som længe har forsøgt at finde en passende kone til ham. Rabbineren vælger en ung kvinde fra et hasidisk samfund til Prager. Efter et lynbryllup tager tingene en uventet drejning …

Originalen på jiddisch kan læses her (Yiddish Book Center: I. J. Singer, Dertseylungen, Sender Prager, דערציילונגען, סענדער פּראַגער (s. 111-145).


2) Halutzim — Kontrasternes Israel af Hans Henrik Fafner (Turbine):
Interviewbog med 15 israelske pionerer

I Halutzim — Kontrasternes Israel tager journalisten og Israel-kenderen Hans Henrik Fafner os med på en rundrejse gennem Israel, fra det moderne Tel Aviv til det konservative Jerusalem. Undervejs gøres stop bl.a. i flere kibbutzer, i Hebron og Betlehem og i et par bosættelser på Vestbredden.

Hans Henrik Fafner besøger og interviewer 15 israelere på sin rundtur gennem det hellige land. Vi må være med, når han taler med gamle kibbutznikker om oprindelsen af kibbutz-bevægelsen og dens situation i dag og når han møder bosættere på Vestbredden — eller Judæa og Samaria, som bosætterne selv kalder området. Med sine samtalepartnere drøfter han Uafhængighedskrigen i 1948, som palæstinenserne kalder for al-Nakba (katastrofen), Seksdageskrigen i 1967 og Oslo-aftalen fra 1993. Kort sagt: Hele Israels nyere historie kommer på bordet.

Der er mange, der forholder sig kritisk over for landets historie, som den har udfoldet sig. Nogle er gået fra at være højreorienterede til at være det modsatte. Interviewpartnere blev nøje udvalgt, så man kunne få et omfattende billede af de mange strømninger og meninger, der i dag findes blandt israelerne og der tit er i strid med hinanden. 

Ville man have fået et endnu mere omfattende billede, hvis der også havde været palæstinensere blandt de interviewede?
Selvfølgelig. Men Hans Henrik Fafner har med denne bog sat sig for at beskrive den ene part i sagen. Og efter at have læst bogens 200 sider forstår man godt hvorfor. Denne ene part er nemlig kompliceret nok i sig selv. Men det kan jo godt være, at der snart kommer en anden del, hvor han sætter fokus på den anden part i sagen. Den vil vi også glæde os til at læse.


3) Duellen af Volker Weidermann (Turbine):
Dobbeltbiografi — Günter Grass og Marcel Reich-Ranicki

Turbine forlaget (turbine.dk)

Volker Weidermann, en af Tysklands førende litteraturkritikere, har en faible for historier om kendte figurer fra den tysktalende litteraturverden. I 2014 udgav han Oostende, fortællingen om venskabet mellem Stefan Zweig og Joseph Roth. I 2019 kom turen til Günter Grass og Marcel Reich-Ranicki og deres legendariske had-kærlighedsforhold. Bogen om Grass og Reich-Ranicki, om nobelpristageren med Wehrmacht-fortid og den jødiske litteraturkritiker, er nu udkommet i dansk oversættelse på Turbine forlaget.

I Danmark er Marcel-Reich Ranicki ikke så kendt. Det er nok grunden til, at forlaget lavede et omslag kun med nobelprisvinderen Günter Grass. Billedet af den anden duellant, Reich-Ranicki, er gemt væk på bagsiden. Det er et lille faux-pas. Når en bog hedder Duellen, burde begge duellanter jo være på omslagsbilledet, især når der er tale om en duel i øjenhøjde som i dette her tilfælde. 

Men nok om det. Alt andet ved denne dobbeltbiografi er udmærket. Den tager læseren med på en yderst interessant rejse gennem det omtumlede 20. århundrede — faktisk på to rejser, fordi vi følger to personer, som har meget til fælles, men samtidig er vidt forskellige.

Det er næsten utroligt, hvad Volker Weidermann får formidlet på bogens 324 sider: ikke kun portrætterer han de to mænd, som har præget den tyske litteraturverden i flere årtier, og kommer rundt om alle væsentlige episoder og anekdoter, de små og store skandaler, men en passant beretter han også om årene før og under krigen i Tyskland, Polen og Danzig og tegner et billede af det tyske samfund i efterkrigstiden. 

Facit: Dobbeltbiografi om to centrale figurer i tysk litteratur, historiebog om det 20. århundrede og moderne tysk litteraturhistorie i ét. Klar anbefaling for alle, som interesserer sig for tysk historie og litteratur.