The Secret Shofar of Barcelona genfortæller Jacqueline Dembar Greene den smukke legende om Don Fernando Aguilar. Gennem flere generationer blev hans historie videregivet i jødiske menigheder, fordi den vidner om originalitet, mod og udholdenhed i svære tider.

Ifølge legenden var Don Fernando dirigent for det kongelige orkester i Barcelona i 1500-tallet. Han var en meget respekteret mand i det spanske samfund, og kun hans tætteste venner kendte til den hemmelighed, han bar på. Han og hans familie var nemlig “conversos”, dvs. jøder, der under tvang var konverteret til kristendommen, men hemmeligt fortsatte med at dyrke deres forfædres tro, selv om det var livsfarligt i inkvisitionens tid.

Don Fernando og hans familie holdt sabbat og de jødiske helligdage. Ved et genialt indfald lykkedes det endda for ham at blæse i shofarhornet for at markere Rosh Hashana, det jødiske nytår. Og han gjorde det ikke i al hemmelighed i sit hjem, men ved en offentlig koncert, hvor selveste greven af Barcelona og inkvisitionsrådet var til stede.

Hvordan han bar sig ad, så det ikke blev opdaget, men tilmed bifaldet af greven og inkvisitionsrådet, kan du læse om i Dembar Greenes dejlige genfortælling af legenden. Doug Chayka står for bogens smukke illustrationer.


Titel: The Secret Shofar of Barcelona

Forfatter: Jacqueline Dembar Greene

Illustrator: Doug Chayka 

Forlag: Kar-Ben Publishing

Sprog: engelsk

Omfang: 32 sider

Udgivelsesår: 2009