Der findes et hav af smukke Hanukkah-historier, i vidt forskellige genrer og selvfølgelig i alle aldersgrupper. Op til årets lysfest har vi (gen)læst to historier, hvor familiære bånd og kærlighed er centrale emner: romanen The Matzah Ball af Jean Meltzer og novellen En undulat ved navn Dreidel af Isaac Bashevis Singer.

En undulat ved navn Dreidel er en Hanukkah-klassiker, som sagtens kan læses igen og igen. 

Det er en hjertevarmende historie om en familie, der finder en undulat på deres gesims en kold Hanukkah-aften. Især sønnen David tager den sjove jiddischtalende fugl til sit hjerte. Og da dyrets ejer ikke kan findes, bliver Dreidel — som fuglen bliver døbt, fordi han elsker at lege med Davids snurretop — til et elsket medlem af familien.

Der skulle går ni år, før David ved et tilfælde fandt ud, hvem Dreidels ægte ejer er. Og til hans stor overraskelse er det ikke en ukendt person, men en, som faktisk står ham meget nær.

The Parakeet Named Dreidel af I. B. Singer, illustrationer af S. R. Berkson. Farrar Straus Giroux, 2015.
Den danske oversættelse En undulat ved navn Dreidel findes i Singers eventyr for børn.


The Matzah Ball af Jean Meltzer er en rigtig god bog inden for holiday romance-genren.

Rachel og Jacob, der som teenagere havde et kort kærlighedsforhold, har ikke set hinanden i mange år. Deres veje krydses igen, da Jacob kommer tilbage til byen for at arrangere en stor Hanukkah-fest, hvor Rachel også er for at lave research i forbindelse med et bogprojekt. De nærer stadig følelser for hinanden, selvom en række misforståelser resulterede i, at de dengang skiltes som ærkefjender. 

Bogen er flot skrevet og spækket med sjove episoder. Blandingen af julestemning og Hanukkah-traditioner skaber en enestående læseoplevelse.

The Matzah Ball af Jean Meltzer. Piatkus, 2021.


Læs også vores anmeldelse af Eric A. Kimmels Hanukkah-fortællinger.