Når vi taler om bøger, bød 2022 på mange gode oplevelser. Fire bøger har gjort et stort indtryk her på nayes&נײַעס-redaktionen:

  1. Oy! Oy! Oy! The Teacher Is a Goy af Henry Saltzman
  2. The Life and Crimes of Hoodie Rosen af Isaac Blum
  3. Outwitting History af Aaron Lansky
  4. The Matzah Ball af Jean Meltzer

Læs anmeldelserne nedenfor.


Oy! Oy! Oy! The Teacher Is a Goy af Henry Saltzman

Da den unge læreruddannede Henry ikke kan få en stilling på en offentlig skole i Brooklyn, takker han ja til et job som engelsklærer på en yeshiva i det ultraortodokse Satmar-samfund i Williamsburg.

Stillingen, som den liberale jøde Henry kun accepterer, fordi han absolut ikke kan finde et bedre lønnet lærerjob, og han brænder for at undervise, bliver en meget udfordrende og berigende erfaring for ham — og for hans unge elever. Henry får en ny og dybere forståelse af sin egen religion, mens drengene får et indblik i “verdenen udenfor”. Men alt forløber ikke gnidningsfrit. Gang på gang kolliderer deres vidt forskellige verdensbilleder.

Oy! Oy! Oy! The Teacher Is a Goy af Henry Saltzman er underholdende og oplysende læsning. Romanen byder på et unikt indblik i Satmar-samfundet og især i forholdene i en yeshiva i efterkrigstiden.


The Life and Crimes of Hoodie Rosen af Isaac Blum 

Isaac Blums debutroman, som udkom i efteråret 2022, er en medrivende YA-fortælling om Hoodie Rosen, en ung yeshiva-elev, og Anna-Marie Diaz-O’Leary, en 15-årig pige, der besøger den lokale High School.

De bor i den samme by, i det samme kvarter, men deres livsstil og hverdag kunne ikke være længere fra hinanden. Hoodies dagligdag er præget af thora-undervisning og foregår kun inden for de snævre rammer af hans ortodokse fællesskab. 

Anna-Marie derimod fører et “ganske normalt” teenagerliv — som millioner af andre unge amerikanere. De to mødes og mod alle odds bliver de venner — selvom deres respektive familier og vennekredse ikke bryder sig om det.

Og så gør en dramatisk begivenhed, at de knyttes tættere sammen … 

The Life and Crimes of Hoodie Rosen er en mere end vellykket debut. Den griber læseren fra første side og giver ikke slip, før man er nået frem til den sidste side. Og så sidder man tilbage og håber, at forfatteren snart er klar med forsættelsen.


Outwitting History af Aaron Lansky 

I slutningen af 1970’erne påbegyndte Aaron Lansky en enestående mission: at samle så mange jiddische bøger som overhovedet muligt og redde den kulturelle skat, bøgerne indeholder, for de kommende generationer. 

Da han og hans netværk af zamlers — frivillige indsamlere — gik i gang med projektet, vurderede eksperter, at der måske var 70.000 jiddische bøger tilbage. Eksperterne vurderede også, at det faktisk ikke kunne betale sig at redde de få bøger, fordi jiddisch var „et sprog, hvis tid var forbi“. 

Men Aaron Lansky og hans hjælpere ville bevise, at eksperterne tog fejl. I dag, 40 år efter at Lansky reddede de første bøger fra skraldespanden, omfatter samlingen mere end 1.5 millioner eksemplarer, som er blevet indsamlet i hele USA og desuden tilsendt fra alle verdenshjørner. 

I Outwitting History beretter Aaron Lansky om sit store eventyr i forbindelse med at redde alle disse bøger og opbygge en af verdens største kulturinstitutioner for jiddisch: Yiddish Book Center i Amherst, Massachusetts. Han gengiver de spændende og rørende historier, bøgernes tidligere ejere havde at fortælle, og en passant tager han læseren med på et lynkursus i jiddisch-litteraturens historie. Et absolut must-read for alle elskere af (jiddische) bøger.


The Matzah Ball af Jean Meltzer

The Matzah Ball af Jean Meltzer er en rigtig god bog inden for holiday romance-genren. 

Rachel og Jacob, der som teenagere havde et kort kærlighedsforhold, har ikke set hinanden i mange år. Deres veje krydses igen, da Jacob kommer tilbage til byen for at arrangere en stor Hanukkah-fest, hvor Rachel også er for at lave research i forbindelse med et bogprojekt. 

De nærer stadig følelser for hinanden, selvom en række misforståelser resulterede i, at de dengang skiltes som ærkefjender. 

Bogen er flot skrevet og spækket med sjove episoder. Blandingen af julestemning og Hanukkah-traditioner skaber en enestående læseoplevelse.