I 1971 udgav den britiske illustrator og børnebogforfatter Judith Kerr sin selvbiografiske ungdomsroman When Hitler Stole Pink Rabbit”. I bogen beskriver hun sin families flugt fra Tyskland i 1933 og de efterfølgende år i eksil.

Handlingen begynder få døgn før det tyske rigsdagsvalg i 1933, hvor hendes far Alfred Kerr, Tysklands mest kendte litteraturkritiker, får et opkaldt af en ukendt person, der advarer ham: han skal forlade Tyskland hurtigst muligt, fordi ellers vil nazisterne komme efter ham og konfiskere hans pas.

Familien Kerr er jødisk og faren er en af nazisternes partis skarpeste kritikere. Samme nat, han får opkaldet, tager han toget fra Berlin til Prag. Familien forlader landet på selveste valgdagen i retning af Schweiz, hvor de skal mødes med ham.

Det er begyndelsen på et flerårigt eksil, som fører familien fra Zürich til Paris og videre til London. Frygten, at krigen og nazisterne vil indhente dem, er deres stadige ledsager. Men forældrene gør alt, så at deres børn Anna og Max (som Judith Kerr og hendes bror Michael Kerr hedder i bogen) kan trives og få et så normalt liv som muligt, på trods af de uvisse og udfordrende vilkår. Det lykkes for forældrene at skabe en tryg ramme, så at børnene kan besøge skoler, lære værtslandenes sprog og få nye venner.

Denne beskyttende atmosfære er prægende for grundstemningen i fortællingen, og den gør, at bogen er særdeles velegnet for at introducere yngre læsere til svære og udfordrende emner som Anden verdenskrig, jødeforfølgelse og flygtningetilværelse.

 “When Hitler Stole Pink Rabbit” er blevet oversat til en snes forskellige sprog. Den tyske oversættelse “Als Hitler das rosa Kaninchen stahl“ ved Annemarie Böll, hustru til nobelprisvinderen Heinrich Böll, udkom i 1972 og blev hædret med Deutscher Jugendliteraturpreis i 1973. Bogen har en prominent plads på tyske skolebiblioteker og har spillet en stor rolle i formidlingen af emneområdet. Den danske oversættelse “Da Hitler stjal den lyserøde kanin” ved Elly Sandal udkom ligeledes i 1972. Men i Danmark fik bogen ikke en fast plads på skolebibliotekerne. Faktisk er bogen ude af print og kan kun fås antikvarisk.

Judith Kerrs selvbiografiske fortælling om årene under og efter krigen fortsættes i romanerne “Bombs on Aunt Dainty” og “A Small Person Far Away”.